Sådan sliber du din økse
Sådan sliber du din økse
Skov
Beskyt dine hænder
Du kommer til at holde øksebladet i alle tænkelige vinkler - vælg et par handsker, der gør det umuligt for æggen at skære igennem.
Hold formen
Øksehovedets form er tilpasset øksens brugsområde: skarpe kantvinkler til bløde træsorter, stumpe til hårde og tynde, lige kanter til udskæring. Slib alle sider, så den oprindelige form ikke ændrer sig.
Slib ujævnheder bort
Det kan være fristende at komme med en slibemaskine for at slippe af med større ujævnheder, men hvis stålet bliver for varmt, kan hærdningen ødelægges. Vælg i stedet en fin fladfil.
Fil samme mængde på begge sider og langs hele kanten. Hvis kanten er lige, skal det hele hvile mod filen. Hvis stålet begynder at blive for varmt, kan du afkøle det med vand.
Arbejd vådt
Er det almindeligt slid, kan du gå direkte på våd slibesten eller en grovere våd slibesten. Følg æggens form og slib ens på alle sider. Hvis du har en lige kant og arbejder med en roterende slibesten, skal du først lægge den bagerste æg og derefter folder du resten ned, indtil det hele ligger mod stenen.
Tid til finessen
Til sidst er det tid til at fjerne råæggen og små ridser. Råæggen opstår i slutningen af slibningen, når kanten er blevet så tynd, at den bøjer opad.
Nu skal der to slibesten til, først en grovere og senere en finere. Også her vil du gerne arbejde vådt – væd slibestenen og arbejd med cirkulerende bevægelser. Vend ofte og tør kanten af med jævne mellemrum, så løse stykker af råæggen ikke skaber nye ridser.
Opbevar øksen korrekt
Afslut med at tørre ren og opbevar derefter øksen i et rum, der ikke er for tørt. Fyrrum duer ikke, er man uheldig, tørrer skaftet ud og løsner sig fra økseskallen.
Kilder: Gränsforsbruk (https://www.gransforsbruk.com/yxkunskap/yxans-skotsel/), bogen "Ved" af Lars Mytting, Natur och Kultur, 2012