Sådan bygger du en rund brændestabel
Sådan bygger du en rund brændestabel
Inspiration
Skov
Vælg stedet for din brændestabel med omhu
En af de store fordele ved rundstablen er, at sol og vind er tilgængeligt fra alle retninger. Det sted, du vælger at placere din brændestabel, bør derfor være en af havens mere blæsende områder. Vælg et sted, som om du placerede en tørretumbler.
Byg et fundament
Ligesom ved almindelig brændestabling vil du starte med at lægge et fundament, der får træet op over jorden. Her kan du bruge alt fra planker til gamle paller. I dette tilfælde skal det være cirkulært. Jo større cirklen er, jo mere stabil bliver konstruktionen ofte. Over to meter i diameter er et godt udgangspunkt.
Et stabilt underlag
Placer derefter de mest lige brændestykker i en cirkel. De første tre omgange er de vigtigste, læg træet tæt og sørg for, at det er jævnt rent cylindrisk. Langt træ er lettere at få stabilt end kort. Længden kan være 40 centimeter eller længere, men det vigtigste er, at de har samme længde. Hvis du gør cirklen bred nok, kan du bygge videre med både en og to inderringe. Traditionen tro skal bundlaget placeres med barken nede for yderligere at lukke fugt ude.
Fyld hulrummet
Skæve og for korte brændestykker placeres i stedet i hulrummet i midten for yderligere at stabilisere stakken. Placer dem luftigt - man kan kaste dem ind. Den første meter bygger du helt lodret. Skub derefter brændestykkerne langsomt indad, mens du fortsætter med at fylde hulrummet i midten for stabilitet. For at lette cirkulationen kan du placere et rør i midten, som du trækker ud, når den runde stak er færdig.
Efterhånden som ringen bliver højere, bliver følgerne af eventuelle ujævnheder i træet større. Kompenser med mindre brændestykker for stadig at holde væggene lodrette og undgå, at stablen senere falder sammen. Hvis den gør det, bliver du nødt til at starte helt forfra.
Byg et "tag"
Når stablen har nået omkring to meter, lægges et lag flade brændestykker ud. Læg dem med barken opad og lad stykkerne overlappe hinanden, så regnvandet ikke løber ind, det højeste punkt skal være i midten. Brændestykker af løvtræ er perfekte at bruge, fordi barken er næsten vandtæt. På rigtig våde dage kan du lægge en presenning over for yderligere at beskytte mod fugt. Men glem ikke at fjerne den, når regnen er forbi, så fugten ikke bliver fanget inde i stakken.
Vi bliver meget glade, hvis du vil dele et billede af din brændestabel, tag #maskinklippet på dit billede på Instagram!
Tid til at rive ned
Når efteråret kommer, har den runde brændestabel tjent sit formål. Træet er tørret, og det er tid til at hente det ind under tag til vinteren.
Kilde: Bogen Ved af Lars Mytting, 2012, Natur og Kultur, Stockholm.