Sådan får du succes med kompost
Sådan får du succes med kompost
Tips & Råd
Have
Hvordan virker en kompost?
Alt naturligt materiale nedbrydes til sidst og bliver til jord. Først ude i forrådnelsesprocessen er orme, larver og andre insekter, der udfører det hårde arbejde og tygger materialet. Når de har taget, hvad de vil, tager bakterier og svampe over, de såkaldte mikroorganismer. De bygger på de grundstoffer, der findes i alt biologisk affald og forvandler det, der er tilbage af affaldet, til jord. Det tager op til to år for køkkenaffald at blive til færdig jord, afhængig af kompostbeholderen, hvad der komposteres og hvordan komposten bliver taget hånd om.
Det er muligt at kompostere både ved overfladekompostering og nedgravning. Men i denne artikel vælger vi at fokusere på kompostbunken, da den kan klare større mængder. Det kan gøres både i en åben bunke og i containere. En åben kompostbunke egner sig godt til haveaffald, mens fordelen ved en beholder er, at den nemmere holder på varmen, og at man kan udelukke skadedyr.
Korrekt temperatur for komposten
Når komposten virker bliver den varm, det er "kropstemperaturen" fra alle mikroorganismerne der virker. Ideelt set bør temperaturen ikke være højere end 40 grader. Hvis det bliver for varmt, kan den stege sig selv ihjel. Det ses tydeligt, når midten af komposten bliver hvid, mens yderkanterne er dårligt nedbrudt. Stil komposten i et skyggefuldt hjørne af haven, rør ofte rundt og tilsæt gammel kompostjord for at reducere næringsindholdet, så bremser du nedbrydningsprocessen.
På samme måde er det vigtigt at holde luftfugtigheden rigtig, hvis det bliver tørt, stopper nedbrydningsprocessen og bliver det for vådt, rådner det i stedet. Vand komposten på varme sommerdage og tilføj mere affald, hvis det begynder at blive for fugtigt.
Kompostkværn fremskynder nedbrydning
Kviste, grene og toppe, der bliver tilovers under havearbejdet, kan tilsættes komposten, men bør hakkes i stykker først for at øge nedbrydningsprocessen. Med en kompostkværn kværnes haveaffaldet effektivt, og et porøst kompostmateriale bliver tilbage. Dette er godt at blande havejorden med eller veksle med andet materiale i kompostbunken for at øge ilttilførslen til mikroorganismerne.
Tilføjer ilt til din kompost
De mikroorganismer, der tager sig af nedbrydningen, har brug for ilt for at kunne arbejde. For at de kan trives og have det godt, er det vigtigt at vende komposten rundt med jævne mellemrum. Det er godt at forsøge at pakke madaffaldet ind med spåner fra kompostkværnen eller affaldsmateriale som tørre blade, tørvestrøelse eller jord. Så bliver komposten mere porøs samtidig med, at affaldsmaterialet optager vand, forbedrer luftfugtigheden og tilfører kulstof til komposten.
Hvad hører ikke hjemme i en kompost?
Det meste husholdningsaffald kan komposteres, herunder kaffefiltre og teposer. Men så er det vigtigt at fjerne snorene og etiketterne først. Madaffald som kød og knogler er længere tid om at nedbryde, og derfor er det en god idé at skære dem i mindre stykker, inden de lægges på komposten. Aske kan også blandes med komposten, men sørg for at den er findelt, da kul ikke rådner. Nogle ting, der derimod ikke hører hjemme i en kompost, er cigaretskod, læder og indholdet af støvsugerposen. Undgå at tilføje ukrudt som allerede er gået i frø, det spreder sig når kompostjorden spredes.