Start / Magasinet / Sådan får du et frugtbart køkkenbed

Sådan får du et frugtbart køkkenbed

Sådan får du et frugtbart køkkenbed

Have

Få ting er så tilfredsstillende som at trække friskhøstede grøntsager op direkte fra grøntsagsbedet. Så hvad gør du for at få succes? Her får du nogle konkrete tips.

Kom godt i gang med din køkkenhave

Forsøg at finde en plads i læ, med så mange soltimer som muligt. Det er vigtigt at grøntsagsbedet ikke havner i skygge. For at opnå de bedste resultater bør grøntsagsbedet være mindst 5 x 5 meter. Derved får grøntsagerne god plads, og rødderne har mulighed for at sprede sig. Læg planker eller lav små fordybninger som markerer trædestierne imellem grøntsagerne, så du ikke går på den opdyrkede jord. Ved at lave kanter på bedet gør du det sværere for ukrudt og græs at vandre ind i bedet. Kanterne kan f.eks. bestå af planker eller lignende.

God jordstruktur får grøntsagerne til at trives

Grøntsager trives i porøs og næringsrig jord, også kaldet løs jord. I løs jord kan rødderne lettere optage ilt, vand og næringsstoffer, så grøntsagerne vokser bedre. Hvis du graver ca. 30 cm ned i jorden med en spade, smuldrer jordklumperne og fjerner ukrudtet, bliver jorden luftig og fin. Hvis du har et større køkkenhave eller ønsker at gøre arbejdet lettere, kan du bruge en fræser.

Rens ukrudt

Vær omhyggelig med at fjerne græstotter, sten og eventuelle rødder fra flerårigt ukrudt og omkringliggende buske fra bedet. En kultivator er et praktisk redskab til dette arbejde, det er et håndværktøj med tre kløer som let griber fat i græstotterne. Har du store problemer med meget ukrudt med dybe rødder, kan du vælge at dyrke i højbede. Læg fiberdug eller avispapir i bunden af bedet for at forhindre ukrudtet i at skyde op igennem højbedet.

Gød køkkenhaven

Det er vigtigt, at du tilfører en eller anden form for organisk materiale såsom naturlig gødning fra heste, køer eller høns. Græsafklip, halm og kompost er også gode alternativer.

Sats på forskellige grøntsager

Når jorden er gjort klar, er det tid til at tænke på at få grøntsagerne i jorden. Er du nybegynder kan det være klogt at begynde med grøntsager som er lette at dyrke, så som gulerødder, kartofler, salat, sukkerærter og porrer. Du kan enten sætte forspirede planter eller så direkte på plads. På frøposerne finder du ofte meget udførlige instruktioner om plante- og rækkeafstand og sådybde, samt andet praktisk man skal tænke på. Pas på med at så for tæt, planterne skal have plads til at udvikle sig.

Første skridt i dyrkningen er at finde ud af, hvornår på sæsonen de forskellige planter kan sås. Et godt tips er at dyrke grøntsager med forskellige høsttidspunkter – på den måde kan du have et grøntsagsbed, som altid har noget godt at byde på.

Produkter brugt i artiklen

Fragtfri
Hjulhakke inkl. 25 cm hakkejern
1.999 kr
På lager

Relaterede artikler